
Een groene wijk ziet er aantrekkelijk uit. Maar waarom is groen eigenlijk zó belangrijk dat wij zelfs Tom en Judy als speciale groenaanjagers in de wijk hebben wonen? Het maken van een groene wijk zorgt voor een prettig leefklimaat en is een oplossing voor veel uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. In dit artikel staan 5 redenen waarom het zo groen mogelijk maken van Vredeoord helpt om klaar te zijn voor de toekomst.
1: Aanpassen aan een veranderend klimaat
We merken op dit moment al regelmatig dat het klimaat verandert. In de toekomst zullen we hier alleen nog maar meer mee te maken krijgen. Je ziet dit vooral in extremer weer:
- Vaker periodes van extreme hitte
- Langere periodes van droogte
- Meer regenval in korte tijd.
Als wij ons aanpassen aan deze veranderingen hebben we er minder last van. Aanpassen kunnen we het beste doen door onze wijk zo groen mogelijk te maken. Groen werkt verkoelend en verkleint wateroverlast in periodes van veel regenval, omdat grond en planten een deel van het water opvangen. Een groen Vredeoord helpt ons dus als wijk om klaar te zijn voor de toekomst.
2: Hittestress verminderen
Door klimaatverandering zijn er vaker periodes van extreme hitte. Steden warmen meer op dan groene gebieden door de vele stenen in gebouwen, straten en tuinen. Stenen houden veel warmte vast, en groen werkt verkoelend. Een grote boom schijnt zelfs hetzelfde verkoelende effect te hebben als 10 airco’s. Dit komt niet alleen door de schaduw die een boom geeft, maar ook door verdamping via de bladeren.

Afgelopen zomer namen we de proef op de som in Vredeoord en hebben we de temperatuur gemeten op de Loper en in de tuin van Tom en Judy. In augustus was het gemiddeld 2,5 graden warmer op de Loper dan in de tuin van Tom en Judy. Op de warmste dagen zaten hier uitschieters tussen van een kleine 4 graden verschil. Op de Loper was het bijvoorbeeld op 12 augusts 2020 om 13:00 uur 35,65 graden en bij Tom en Judy in de tuin was het op dat moment 32 graden. Een bijzonder verschil van temperatuur op korte afstand van elkaar gemeten.
De temperatuursensoren hingen zo veel mogelijk in vergelijkbare omstandigheden qua zon/schaduw & hoogte. Het groen op kleine schaal in de tuin van Tom en Judy kan dus al een effect hebben gehad op het verminderen van hitte.
Gemiddelde temperatuur op de Loper op 12-08-2020

Gemiddelde temperatuur in de tuin van Tom en Judy op 12-08-2020

Tijdens de periodes met (zeer) hoge temperaturen afgelopen zomer merkten veel mensen op Vredeoord dat het moeilijk was om onze huizen koel te houden. Het laten begroeien van de gevel met bijvoorbeeld klimop of blauwe regen kan bijdragen aan het koel houden van je huis in warme periodes.
3: Biodiversiteit beschermen
Biodiversiteit gaat over alle soorten planten en dieren. Ze zijn van elkaar afhankelijk, en daarom is het een groot probleem dat steeds meer soorten met uitsterven worden bedreigd. De natuurlijke balans kan hierdoor verdwijnen, waardoor ook wij als mensen in de problemen kunnen komen. Zonder deze balans kunnen we geen voedsel verbouwen of frisse lucht inademen.
Iedereen kan bijdragen aan het beschermen van de biodiversiteit. Als je wilt helpen met het in stand houden van de biodiversiteit kun je bijvoorbeeld een groene tuin aanleggen, een geveltuintje maken en de gevel laten begroeien. Alle beetjes helpen. Hoe meer groen, hoe meer de biodiversiteit.
Soorten die eenmaal uitgestorven zijn, zijn achteraf niet meer te redden. Ook daarom is het belangrijk om van Vredeoord een zo groen mogelijke wijk te maken.
4: Voorkomen van wateroverlast

Door klimaatverandering valt er regelmatig meer regen in korte tijd. Al dat water moet ergens heen. Om wateroverlast te verminderen in periodes van hevige regenval helpt het om het water geleidelijk af te geven aan het regenwater riool. De infiltratiekratten in onze tuinen helpen hierbij. Ook kun je regenwater opvangen in een regenton, en dit water in droge periodes gebruiken om aan de planten te geven. Ook neemt een groen dak water op, waardoor er minder water in korte tijd naar de wadi stroomt.
Een groene omgeving is ook voor de waterhuishouding van groot belang. Bestrating en bebouwing beperken de infiltratie van regen in de bodem. In groene gebieden zakt regenwater de grond in en zorgt uiteindelijk voor het op pijl houden van het grondwater. Dit is van groot belang, omdat 60% van ons drinkwater afkomstig is van grondwater. Ook is het op pijl houden van de grondwaterstand belangrijk, omdat een te lage stand voor verzakkingen van huizen kan zorgen.
5: Gezondheid van de bewoners

Wonen in een groene omgeving draagt bij aan een betere gezondheid. Er zijn vele onderzoeken gedaan die dit bevestigen. Een groene omgeving maakt mensen weerbaarder tegen stress en negatieve gevoelens, zorgt voor een sneller herstel na ziekte en een beter sociaal klimaat. Ook stimuleert een groene omgeving beweging en sociale interactie. Kinderen spelen creatiever in een groene omgeving en bewegen zich meer. Hierdoor hebben kinderen in groene wijken 15% minder vaak last van overgewicht. Kinderen die opgroeien in een omgeving zonder natuur spelen minder buiten.
Houd de website in de gaten voor nieuws over subsidies voor groene schuurdaken!
Comments